Στις 29/4/25 οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, που συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά προγράμματα «Βιώσιμη γεωργία – βιώσιμος πλανήτης» και «Ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς της περιοχής μας», πραγματοποίησαν ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη και … όχι μόνο. Στόχος, η γνωριμία με επιχειρήσεις της Θράκης που παράγουν τοπικά προϊόντα, ακολουθώντας τις αρχές της βιώσιμης γεωργίας. Πρώτη στάση το Ελαιοτριβείο «Κύκλωπας», στη Μάκρη του Νομού Έβρου, που παράγει ένα από τα πιο βραβευμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στον κόσμο και το νούμερο ένα ποικιλίας Μάκρης. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τους χώρους του ελαιοτριβείου, να μάθουμε όλα τα μυστικά της διαδικασίας παραγωγής του ελαιόλαδου, να βιώσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία γευσιγνωσίας, απολαμβάνοντας όλα τα προϊόντα της ελιάς κατευθείαν από την πηγή τους και στο τέλος να ξεκουραστούμε στον όμορφα διαμορφωμένο αύλειο χώρο, με τις αιωνόβιες ελιές και τα φιλικά ζώα της φάρμας.
Επόμενη στάση, η Αλευροβιομηχανία Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη, που εξειδικεύεται στην παραγωγή αλεύρων πολυτελείας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, από ποιοτικά στάρια της πλούσιας γης της Θράκης, ακολουθώντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς. Εκεί οι εξαιρετικά καταρτισμένοι μηχανικοί της εταιρίας μας ξενάγησαν σε όλους τους χώρους του εργοστασίου, από τα ζυγιστήρια και τις αποθήκες, μέχρι τους ηλεκτροκίνητους μύλους, που αλέθουν καθημερινά 300 τόνους σιτηρών, τις γραμμές ανάμιξης και συσκευασίας, το χημείο και τον δοκιμαστικό φούρνο, όπου γευτήκαμε πεντανόστιμα μάφιν, παρα-σκευασμένα με θρακιώτικο αλεύρι. Φεύγοντας, μας αποχαιρέτησαν με πεσκέσι από δύο σακουλάκια αλεύρι, για να πειραματιστούμε στις δικές μας κουζίνες…
Στην επιστροφή, κάναμε μία παράκαμψη, στη Συδινή του Νομού Ξάνθης, για να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις του «Ζαχαροκάλαμου», όπου οι ευγενέστατες κυρίες του Γυναικείου Συνεταιρισμού «Γενισέα», μας αφηγήθηκαν την ιστορία της καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου στην περιοχή, μας περιέγραψαν τον τρόπο καλλιέργειας και μας έδειξαν τον τρόπο επεξεργασίας του φυτού αλλά και τον τρόπο παρασκευής του πετιμεζιού. Μας έδωσαν να το δοκιμάζουμε και μας παρουσίασαν τις ευεργετικές του ιδιότητες, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί από το Ι.ΤΕ.ΓΕ.Π. , το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Το όραμα όλων των παραπάνω παραγωγών αλλά και η ποιότητα των προϊόντων που παράγουν, μας γέμισαν αισιοδοξία για τις προοπτικές της γεωργίας στη Θράκη μας, ακολουθώντας πάντα τις αρχές της βιώσιμης γεωργίας και ανάπτυξης.
























